8 Mayıs 2014 Perşembe

Susam Sokağı'nda Arada Kaldım

Çocukken beni hıçkıra hıçkıra ağlatan bu şarkıyı hiç unutmadım.

Şimdi bile dinlediğimde içim kıyılıyor bu bidiciğin arada kalmasına. :(



7 Mayıs 2014 Çarşamba

Beş Dünya ve Müziğin Yaratılışı - Kızılderili ve Aztek Mitolojisi

Yaratılış hikayeleri her zaman hoşuma gider. Aynı noktadan başlayıp aynı yerde sonlanan ama aradaki çizginin hiçbir zaman düz olmadığı hikayelerdir yaratılış mitleri. Kimisinde Adem ve Havva, kimisinde geniş omuzlu erkek tanrı ve dünya güzeli ay yüzlü bir kadın... Oluk oluk akan nehirler, rengarenk gökyüzü, mis gibi kokan çiçekler... 

Hem Kızılderili ve hem de Aztek mitolojisine ayrı ayrı hayranım, Beş Dünya ve Müziğin Yaratılışı - Kızılderili ve Aztek Mitolojisi adlı kitabı bulduğumda "hem mitoloji hem masal hem de müzik oh yaşadım" diye düşünmüştüm. Fakat yanılmışım. Kitap yazarı iyi niyetle, birden çok söylenceyi derleyerek tek bir öykü oluşturmaya çalışmış. Oysa birçok öykünün birleşimi kitapta kopukluklara yol açmış, öyküler arasındaki geçişlerde okuyucu tıkanıp kalıyor.

Beş Dünya ve Müziğin Yaratılışı

4 Mayıs 2014 Pazar

Bir Şeftali Bin Şeftali

Samed Behrengi çocukluğumun kahramanıdır. Küçük Kara Balık kitabı ile ülkemizde de tanınan, dili "lider"lerin canını yaktığı için bir dönem yasaklı yazalar arasında anılan Behrengi bu defa da karşımıza "Bir Şeftali Bin Şeftali" ile çıkıyor. 

Yoksul bir köyde yaşayan iki küçük arkadaşın sulu, etli ve lezzetli bir şeftalinin ağaca dönüşümüne yardımını anlatan "Bir Şeftali Bin Şeftali" özenle seçilmiş kelimeleri ve yürek acıtan hikayesi ile muhteşem bir masal.


Şehirdeki Küçük - Sydney Smith

Büyük bir şehirde yaşayan küçük bir çocuksanız insanlar sizi görmez. Sesler sizi korkutabilir ve ne yapacağınızı bilmek bazen zordur. ⠀ ⠀ Ş...